miercuri, 16 octombrie 2013

Lectia focului


           Zborul nu e greu. Cel mai greu e sa te desprinzi de pamant si sa inveti sa plutesti. Dupa ce inveti sa plutesti, zborul e usor. Pentru ca tot ce ai de facut e sa te lasi in voia a ceva ce nu vezi si sa ai grija sa nu pierzi directia si echilibrul. Dar cum sa renunti la tot controlul si sa te lasi in voia a ceva ce nu poate fi pipait, nu are un miros de sine statator, nu e solid, nu te hraneste ? Cum poti sa lasi AERUL sa te poarte ? 
           E similar inotului. Nu o sa poti inota niciodata daca esti prea crispat, daca nu inveti sa relaxezi muschii si sa ii permiti corpului tau sa gaseasca propriul echilibru. Sa inoti e ca si cum ai invata sa mergi, doar ca e vorba de un alt mediu. Dar pentru asta trebuie sa te lasi in voia apei, apa cea inselatoare, care nu e puternica, apa de care nu te poti prinde, care nu iti da stabilitate. Cum poti sa lasi APA sa te poarte ? 
            Sa mergi nu e greu. Dar atunci cand inveti sa mergi trebuie sa renunti la protectia pe care ti-o da mama, pe care ti-o dau cei dragi. Trebuie sa fii tu pe picioarele tale, la propriu, dar si la figurat. Sa intelegi cumva subtil ca lucrurile pe care ti le doresti nu iti pot fi date tot timpul, trebuie sa te duci sa le iei. Trebuie sa faci un efort de vointa, nu mai poti astepta sa primesti, dragostea celor din jur nu e suficienta uneori pentru a obtine ceva. Trebuie sa inveti sa mergi singur. Si o faci. Te ridici sovaitor, cazi, dar pana la urma inveti. Si PAMANTUL iti da forta, stabilitatea de care ai nevoie. 
         Iata ca toate activitatile de mai sus (mersul, inotul, zborul), care implica diverse medii (pamant, apa, aer) pot fi invatate. Poate ca ar trebui sa invatam sa inaintam si prin FOC. Nu exista vreun comportament care sa fie asimilat deplasarii prin foc. De ce ? Care e cheia acestei enigme ? Sa fie focul asimilat doar sentimentelor puternice (focul dragostei, dorinta arzatoare, pasiune mistuitoare, manios foc etc.) ? Oare trebuie sa invatam deplasarea prin foc doar la modul figurat ? Nu o putem invata si la modul propriu, nu putem inainta prin foc cu propriile noastre corpuri, asa cum o facem pe pamant, prin aer, prin apa. E o enigma atat de mare incat ma duce cu gandul la cealalta mare enigma a oamenilor: moartea. O fi vreo legatura intre cele doua ? De ce Apocalipsa e prevazuta cu foc ? De ce corpul se usuca dupa moarte? Uscarea ca proces fizic presupune disparitia apei, iar aceasta se realizeaza adesea prin caldura. 

         Societatea omeneasca a invatat multe pana acum. Poate ca ii e sortit sa invete si lectia focului. Indiferent daca aceasta lectie va fi invatata la modul propriu (deplasarea fizica prin foc) sau la modul figurat (prin intermediul sentimentelor puternice) ar trebui pentru inceput sa aplicam lectia importanta de la toate celalte forme de deplasare: lasa-te in voia mediului, ai incredere in el, relaxeaza-te si invata sa iti gasesti si mentii echilibrul. Si asa vom putea invata si sa ardem.

Niciun comentariu: