joi, 1 noiembrie 2018

Hainele cu stil ale împăratului



Într-o împărăție mare și îndepărtată, atât de departe că ai fi putut vedea firul de mătase în ciocul porumbelului, dar tot nu ai fi putut vedea cât de departe era pe hartă, trăia un împărat foarte mândru. Croitorii angajați de el îi făcuseră niște haine atât de speciale, că oricine nu ar fi fost competent pentru munca pe care o făcea, nu i-ar fi putut vedea minunatele haine. Toată lumea era foarte fericită de hainele noi ale împăratului, care umbla astfel dezbrăcat în fața mulțimii și toată lumea îl aclama.

Dar iată că într-o bună zi sosiră în împărăție doi noi croitori, Answe și Ar. Cei doi purtau cu ei un mic rucsac misterios în care nimeni nu știa ce țineau și se mândreau că sunt cei mai strașnici croitori din lumea întreagă. Împăratul află de cei doi și trimise după ei. 

- Ce puteți face voi și nu au făcut cei doi croitori regali? întrebă el. 
- Măria Ta, noi putem face niște haine cum nu sunt altele. Iar ca să vă coningeți de asta noi vă vom face 7 zile la rând câte o ținută diferită, apoi veți îmbrăca peste ele hainele croitorilor regali pe care le purtați acum și nimeni cu sufletul curat nu va mai putea să vadă hainele croitorilor regali, fiind copleșiți de frumusețea hainelor create de noi. 
- Chiar așa? 
- Chiar așa, Măria Ta! Dar pentru asta va trebui să ne dați o pereche de pantaloni mai vechi care vă era cea mai dragă înainte, noi vom croi din nou acei pantaloni împreună cu alte articole de îmbrăcat și în fiecare zi veți avea o ținută nouă cum nimeni nu a mai văzut de frumoasă.

Căutară menajerele împăratului prin dulapuri, căutară și pajii, dar nu reușeau să mai găsească în dulapuri hainele vechi ale împăratului, căci acesta le aruncase pe toate încântat de hainele noi ale croitorilor regali. Doar în spălătoria palatului se găsi târziu, după lăsarea serii, o pereche de blugi bărbătești care fusese uitată acolo de slujitori. Încântați, Answe și Ar luară perechea de blugi și promiseră că încă de a doua zi, o zi de duminică, vor aduce hainele minunate promise. Plecară cei doi, își instalară atelierul și ținură luminile deschise toată noaptea în atelier, ca lumea să vadă cât de ocupați sunt ei. Traseră un somn bun, citiră o carte și spre dimineață, merseră și deschiseră misteriosul lor rucsac și aleseră de acolo o cămașă. Merseră la împărat și îi spuseră: 

- Măria Ta, pentru această minunată zi de duminică v-am croit pe lângă blugi și această cămașă bleumarin, în culoarea lacurilor adânci, cu model de păsări. Sunt păsările din împărăția Măriei Tale și astfel această cămașă preaslăvește minunile văzduhului și apelor din acest ținut. Îmbrăcați pantalonii și cămașa, puneți și hainele croitorilor regali peste ele și cu sufletul curat veți vedea doar hainele noastre.
Îmbrăcă împăratul noile haine se uită în oglindă și îi plăcu ce văzu.
- Sunt minunate, iar eu am sufletul curat, vedeți și voi noile haine? își întrebă el curtenii. 
- Sigur, Măria Ta, sigur, cu sufletele curate vedem și noi noile haine. Ce frumoase sunt! se bucurară curtenii într-un glas.
Iar Answe și Ar plecară fericiți în atelierul lor pentru a pregăti hainele de a doua zi.

                                                                                  Sursa foto: answear.ro

Lunea, împăratul obișnuia să meargă prin oraș pentru a vedea cum merg lucrurile așa că-i aleseră o cămașă grena cu mânecile trase. ”Ce frumoase sunt hainele împăratului. Și ce bine i se potrivesc!” se minunau oamenii. Iar împăratul era fericit. Marți, împăratul inspecta curțile, așa că îi dădură o bluză albastră, elegantă și comodă. Miercuri, împăratul mergea la vânătoare și, fiind mai răcoare în pădure, în acea zi îi aleseră un pulover cu model adecvat. ”Sunt pădurile și gingașele căprioare în modelul acestui pulover, perfect pentru această zi, Măria Ta! spuseră Answe și Ar. Iar împăratul se bucură de o zi minunată la vânătoare în noile sale haine.



                                                                          Sursa foto: answear.ro


Joia era ziua de audiențe a împăratului, așa că îi pregătiră acestuia un sacou bărbătesc elegant, pe sub care purtă o bluză albă, simplă.


În tot acest timp, croitorii regali se dădeau de ceasul morții, căci toată lumea era încântată de hainele împăratului, acesta era fericit iar ei se temeau că își vor pierde slujbele. Așa că se hotărâră să stea la pândă și să afle secretul lui Answe și Ar. Văzură cum aceștia, mănâncă, dorm, citesc și spre dimineață scot din rucsac hainele pe care urmau să le ducă împăratului. Așa că, atunci când plecară să îi ducă hainele, merseră și furară rucsacul. E|ra vineri, frigul se întețise și împăratul primi un palton trainic și elegant, precum și o pereche de ghete bărbătești.


                                                                                 Sursa foto: answear.ro

Când sosiră la atelier, Answe și Ar văzură că rucsacul lor lipsea. Îl căutară prin toate ungherele. Erau pierduți. A doua zi, sâmbătă, împăratul trebuia să meargă la o petrecere și le ceruse ceva potrivit. Dacă ar fi reușit și sâmbătă să îi dea ceva care îi place, i-ar fi demonstrat împăratului că ei sunt cei mai grozavi croitori. Dacă nu reușeau, împăratul s-ar fi putut supăra și, cine știe, poate că ar fi hotărât să le stea capetele unde le stăteau pantofii. Nimeni nu era să îi ajute iar cei doi nu știau ce să facă. Se gândiră, mâncară, stătură de vorbă și spre dimineață somnul îi fură. Se treziră spre prânz. Petrecerea era seara și împăratul nu avea nevoie de hainele lor dimineață, dar mai erau câteva ore și ei nu aveau nicio idee ce ar fi putut face. Mâncară, se bărbieriră, se spălară, se uitară pentru ultima oară în oglindă și, resemnați, se îndreptară spre palat, hotărâți să ceară mila împăratului. Înainte a intra în palat, se uitară unul la altul pentru ceea ce ar fi putut ultima oară când se mai vedeau și chiar atunci le veni ideea.

Împăratul fu cel mai fericit la petrecerea din acea zi. Domnișoarele îi admirară hainele de petrecere și una dintre ele îi plăcu așa de mult că hotărî pe loc să fie aleasa lui. Unde mai pui că se și potriveau perfect în stil.


Answe și Ar renunțaseră la propriile lor haine pe care le dăduseră împăratului, Answe îi dăduse bluza lui neagră iar Ar geaca de blugi.
Și uite așa, fericitul împărat cu sufletul curat se căsători și la nunta sa îi numi pe Answe și Ar noii croitori regali iar pe cei doi ticăloși îi alungă din împărăție. Și m-am ridicat de pe scaun și v-am spus povestea împăratului cu stil și a împărăției sale minunate.

Această poveste a fost scrisă pentru Superblog 2018.




Niciun comentariu: