Dragii mei,
Copiii noștri sunt cea mai mare bucurie a vieții. Din momentul în care ei vin pe lume, viața noastră se schimbă și tot ceea ce facem e pentru ei. Le dedicăm timpul nostru, energia noastră, banii noștri, de ce să nu spunem lucrurilor pe nume, sacrificăm uneori multe alte lucruri de dragul lor. Știu că nu e ușor, sunt și eu părinte și trec prin aceleași încercări. Iar când copilul nostru e bolnav sau suferă, suferim și noi. Niciun părinte nu vrea să-și vadă copilul bolnav sau suferind. Medicina a evoluat foarte mult și astăzi ne putem feri copiii de multe necazuri sau îi putem vindeca prin vaccinuri, pilule, siropuri, ceaiuri și alte remedii. Ceea ce este foarte important, însă, în primii ani de viață, este ceea ce mănâncă ei.
Mă adresez acum mamelor. Probabil cele mai multe dintre dumneavoastră ați alăptat și știți cum vă controlați în fiecare zi meniul astfel încât să fie complet și corect, să oferiți copilului tot ceea ce are nevoie. Încă din primele zile de viață, încă de când era în burtica dumneavoastră, știați cât de important este ceea ce mâncați, pentru că el asimilează ceea ce asimilați și dumneavoastră. Ei cresc, întotdeauna cresc atât de repede și vine momentul în care îi diversificați meniul treptat, apoi vă gândiți la pachețelul pentru grădiniță, apoi pentru școală, când e mai mare, la liceu sau la facultate vă gândiți mereu pe unde e, dacă a mâncat, ce a mâncat. Când vorbesc cu mama mea la telefon și acum una din primele ei întrebări e despre ce am mâncat, dacă mi-a plăcut, îmi dă sfaturi ce să fac, ce să mai gătesc. Am 35 de ani și totuși încă mai face asta. Sunt convins că sunteți conștienți cu toții cât de importantă e alimentația sănătoasă a copiilor noștri pentru viitorul lor.
As vrea să adresez un cuvânt și vouă, taților. Voi sunteți un model pentru copiii voștri. Sunteți cei care ajută copilul în înteracțiunea lui cu ceilalți, voi sunteți gardienii lor, sunteți cei ce îi protejează și îi ajută să înțeleagă ce e important și ce nu, împreună cu mămicile, desigur. Și inclusiv în ceea ce voi mâncați și modul în care priviți alimentația, sunteți un exemplu pentru copiii voștri. Educația alimentară nu înseamnă doar să spui ”mănâncă aia și nu mânca ailaltă”, ”asta e bun, ăsta nu e bun”, înseamnă să oferiți voi înșivă un model de urmat.
Noi, ca adulți, avem această tendință de a nu mai acorda atât de multă atenție mâncării. Avem atâtea tentații în jur, suntem grăbiți, stresați, mâncăm pe fugă, ne orientăm către fast food, semi-preparate sau improvizații. Mâncăm neregulat, uneori prost, pe fugă, pe drum, în mașină, pe birou. Oferiți copiilor voștri timp și energie inclusiv în ceea ce privește masa! Stați cu ei la masă, mâncați încet, mai puțin prăjeli, mai puțină carne sau mezeluri, cât mai multe legume și fructe. Copilul imită și tinde să împrumute din comportamentul nostru. Aceasta este prima mea recomandare către dumneavoastră: acordați timp și atenție meselor împreună cu copiii dumneavoastră.
În al doilea rând, alegeți acele alimente care sunt cele mai bogate în nutrienți, dar cele mai ușoare pentru digestie. După cum știți, carnea și mezelurile sunt alimentele care se digeră cel mai greu, în cel mai îndelungat timp. Dulciurile oferă energie rapid și sunt foarte atrăgătoare, mai ales pentru copii, dar au indice caloric foarte ridicat iar excesul de zahăr poate duce în timp la probleme foarte grave: obezitate, diabet, probleme hormonale sau cardiace. Copiii trebuie feriți cât mai mult de acestea. Le puteți oferi în schimb cereale, diverse semințe, miere, lactate. Ca să vă dau un exemplu, aceste semințe de chia, știu că atunci când eram noi copii nu aveam de unde să luăm chia, goji, migdale. Și am crescut și fără ele, e adevărat. Dar acum există această alternativă, sunt la îndemână și sunt foarte hrănitoare. Semințele de chia pot fi consumate crude, prăjite, măcinate sau întregi, în salate, în diverse mâncăruri, cu cereale și cu lapte, au un aport excelent de fibre care ajută digestia, antioxidanți, vitamine, minerale, acizi grași Omega 3 și Omega 6. Sunt sățioase, au indice glicemic scăzut, dar sunt gustoase și ajută foarte mult la dezvoltarea copiilor, conținând calciu - mai mult decât laptele, fier - mai bogate în fier decât spanacul, potasiu, antioxidanți puternici.
Sursa foto: sanovita.ro
Mierea este un alt super-aliment, dar aici trebuie să fiți atenți de unde o procurați, să vă asigurați că este miere naturală. Pastele sunt un alt aliment foarte îndrăgit și de copii și de noi, adulții. Pastele normale pot avea însă un indice glicemic foarte ridicat, puține fibre - mai ales pastele făinoase, cele tradiționale, de aceea sunt recomandate pastele făcute din grâu integral, care păstrează fibrele și o mulțime de vitamine și minerale de care copiii au foarte mare nevoie în procesul de creștere. Există o prejudecată că pastele îngrașă, dar nu ele în sine îngrașă cât asocierile pe care le facem cu aceste paste. Încercați să le asociați cu legume fierte, cu semințe sau le puteți folosi în supe, ciorbe sau, de ce nu, diverse budinci sau gustări. Pastele integrale se digeră mult mai ușor decât cele tradiționale, sunt sățioase, ca să nu mai zic de faptul că sunt ușor și simplu de preparat.
Sursa foto: sanovita.ro
În încheiere, aș vrea să fac o comparație, gândiți-vă la faptul că le oferiți copiilor voștri combustibil. Așa cum alimentați un motor, o mașină cu combustibilul potrivit și din surse de încredere, la fel ceea ce oferiți de mâncare copiilor trebuie să fie sănătos și dătător de energie. Un copil energic și vesel este și un copil care mănâncă bine și prin bine înțeleg sănătos.
Nu aș vrea după această intervenție a mea să rețineți decât două lucruri: acordați timp și atenție meselor împreună cu copiii voștri și alegeți alimentele sănătoase, naturale, sunt cele mai bune garanții pentru a crește un om sănătos, energic și fericit. Știm cu toții cât de puține garanții primim în viață, dar această alegere este una dintre ele.
Articol scris pentru Superblog 2018.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu